Ciasto:
18 dkg mÄ?ki
1 ??????tko
15 dkg mas??a
1/2 jaja
8 dkg ??mietany
s??l
Warzywa:
20 dkg marchewki
15 dkg kalarepki
25 dkg fasolki szparagowej
10 dkg groszku
6 dkg mas??a
twardy pomidor do przybrania
50 dkg kalafiora
zielony koperek i pietruszka |
Ciasto zarobiÄ? na 12 godzin przed sporzÄ?dzeniem potrawy, aby sfermentowa??o i mog??o wyrosnÄ?Ä?. MÄ?kÄ? posiekaÄ? z mas??em, szybko zarobiÄ? ciasto z jajami i gÄ?stÄ? ??mietan posoliÄ?. Gdy tylko sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, nie wyrabiajÄ?c d??u??ej ciasta ,w??o??yÄ? do miseczki opr??szonej mÄ?kÄ?, przykryÄ? i wynie??Ä? w ch??odne miejsce na 12 godzin. PrzyrzÄ?dziÄ? m??ode warzywa: kalafior ugotowaÄ?, osÄ?czyÄ?. FasolkÄ? ugotowaÄ?, osÄ?czyÄ?. Pomidor op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w krÄ???ki lub czÄ?stki, u??yÄ? do przybrania. Dno tortownicy wylepiÄ? grubo ciastem tak, aby zachodzi??o na boki tortownicy (do 3 cm wysoko??ci). Gdy wszystkie warzywa ko??czÄ? siÄ? gotowaÄ?, ciasto wstawiÄ? do silnie nagrzanego piekarnika i upiec na kolor z??ocisty. Na gorÄ?ce ciasto, wprost z pieca w??o??yÄ? warzywa gatunkami po promieniu krÄ?gu z ciasta. Kalafior i fasolkÄ? skropiÄ? mas??em z bu??eczkÄ? kalarepkÄ? osypaÄ? koperkiem, potrawÄ? przybraÄ? pomidorem.
PodawaÄ? natychmiast, dop??ki gorÄ?ce.
|