30 dkg m??zgu
10 kromek d??ugiej bu??ki kanapkowej
3 dkg mas??a
2 dkg cebuli
3 dkg mas??a
2 jaja
3 dkg bu??ki tartej
s??l
zielona pietruszka i koperek
pieprz |
M??zg obraÄ? z b??on, posiekaÄ?. CebulÄ? drobno pokrajaÄ?, lekko zrumieniÄ? z t??uszczem, wymieszaÄ? z m??zgiem, dodaÄ? soli i pieprzu do smaku, surowe jaja i mieszajÄ?c podsma??yÄ? m??zg z jajami. ZrumieniÄ? bu??eczkÄ? i stopiÄ? mas??o. Bu??kÄ? pokrajaÄ? na kromki 11/2 cm grubo??ci, posmarowaÄ? mas??em z 2 stron. JednÄ? powierzchniÄ? na??o??yÄ? m??zgiem, grzanki u??o??yÄ? na blasze, posypaÄ? zrumienionÄ? bu??eczkÄ? i skropiÄ? mas??em, wstawiÄ? do piekarnika, silnie rozgrzaÄ?. Po wyjÄ?ciu posypaÄ? drobno pokrajanÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? do zupy lub jako zakÄ?skÄ?.
|