10 kromek d??ugiej bu??ki kanapkowej
30 dkg szprot??w lub piklinga
s??l
3 dkg mas??a
pieprz
3 dkg bu??ki czerstwej
1-2 ??y??ki gÄ?stej ??mietany
mleko do moczenia
2 dkg mas??a do skropienia
SporzÄ?dziÄ? nadzienie ze szprot??w lub pikling??w |
OdciÄ?Ä? g????wki i ogon, obraÄ? ze sk??ry, oczy??ciÄ? z o??ci, rozetrzeÄ? wraz z bu??kÄ? namoczonÄ? w mleku i odcisnÄ?Ä?. Do masy dodaÄ? s??l i pieprz, i tyle ??mietany, aby masa da??a siÄ? ??atwo rozsmarowaÄ?. Kromeczki bu??ki smarowaÄ? z obydw??ch stron mas??em. Grzanki smarowaÄ? masÄ? ??e szprot??w z jednej strony, uk??adaÄ? na blasze nadzieniem ku g??rze, skropiÄ? mas??em, silnie rozgrzaÄ? w bardzo gorÄ?cym piekarniku. Po wyjÄ?ciu natychmiast podawaÄ? przybrane tartym serem, krÄ???kami pomidor??w lub marchwi i siekanÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? jako zakÄ?skÄ? lub jako dodatek do zupy czystej w fili??ankach. Makaron lub ??azanki z szynkÄ?
|