10 grubych krÄ???k??w niezbyt t??ustej kie??basy
Ciasto
bia??ko (piana)
s??l
1/2 szklanki wody
12dkg mÄ?ki
6 dkg t??uszczu do sma??enia
2 dkg oleju
1 ??????tko |
PrzygotowaÄ? ciasto:
Do mÄ?ki wlaÄ? wodÄ?, dodaÄ? 1 ??????tko, s??l, rozmieszaÄ? starannie, dodaÄ? oliwÄ?
i pianÄ? z bia??ka; ciasto ma byÄ? gÄ?stawe, aby nie sp??ynÄ???o z kie??basy. Z kie??basy zdjÄ?Ä? sk??rkÄ?, pokrajaÄ? grube krÄ???ki, krÄ???ki wbiÄ? na widelec, zanurzyÄ? w cie??cie i wk??adaÄ? na silnie rozgrzany t??uszcz, sma??Ä?c z obydw??ch stron na kolor z??oty tak jak racuchy.
PodawaÄ? na prostokÄ?tnym p????misku, wy??o??onym bibu??kowÄ? serwetkÄ?, przybrane zieleninÄ? i czÄ?stkami cytryny lub pomidor??w. W ten sam spos??b mo??na podawaÄ? tak??e par??wki w cie??cie jako gorÄ?cÄ? zakÄ?skÄ? lub jako dodatek do barszczu .Par??wki zanurzaÄ? w cie??cie nie krajÄ?c ich.
|