Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Piero??ki filipowskie

Nadzienie:
30 dkg miÄ?sa wieprzowego mleko
5 dkg bu??ki pszennej
mleko do moczenia
3 dkg t??uszczu
3 dkg cebuli
s??l
pieprz
(bia??ko)

Ciasto:
1 dkg dro??d??y
1 dkg cukru
25 dkg mÄ?ki
3 ??????tka
4 dkg t??uszczu (mas??a)
smalec do sma??enia
ok. 1/2 szklanki mleka
SporzÄ?dziÄ? mielonÄ? masÄ? z miÄ?sa gotowanego lub duszonego, tak jak do knedli ziemniaczanych (p. str. 368). SporzÄ?dziÄ? ciasto dro??d??owe. ZrobiÄ? rozczyn z dro??d??y, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. StopiÄ? mas??o. Do mÄ?ki wiaÄ? wyro??niÄ?ty rozczyn z dro??d??y, dodaÄ? ??????tka, s??l, dodaÄ? t??uszcz i mlekiem zarobiÄ? ciasto niezbyt wolne (tak aby da??o siÄ? wa??kowaÄ?), postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Gdy ciasta przybÄ?dzie l00%, podzieliÄ? je na 10 czÄ???ci, ka??dÄ? czÄ???Ä? w rÄ?ku wyrobiÄ? na placek, zawinÄ?Ä? w ciasto 1/10 nadzienia, zlepiÄ? i ukszta??towaÄ? owalny piero??ek. Wyrobione piero??ki u??o??yÄ? na podsypanej stolniczce, nakryÄ? i postawiÄ? do powt??rnego wyro??niÄ?cia, podobnie jak pÄ?czki. Gdy ciasta przybÄ?dzie jeszcze l00%, w??o??yÄ? omiecione z mÄ?ki piero??ki na rozgrzany t??uszcz, wyro??niÄ?tÄ? stronÄ? na d????, przykryÄ? i sma??yÄ? niezbyt szybko na kolor z??oty, odwr??ciÄ? i zrumieniÄ? z drugiej strony. PodawaÄ? gorÄ?ce wprost po wyjÄ?ciu ze smalcu.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design