3/4 litra krwi (wieprzowej lub z drobiu, najlepiej z gÄ?si lub kaczek)
s??l
2 du??e cebule
pieprz
5 dkg t??uszczu |
Krew zebraÄ? do naczynia, natychmiast dodaÄ? do niej s??l, starannie rozmÄ?ciÄ? mÄ?tewkÄ?, wynie??Ä? do ch??odnego miejsca. CebulÄ? pokrajaÄ?, w??o??yÄ? na roztopiony t??uszcz, lekko podsma??yÄ?. Do cebuli z t??uszczem wlaÄ? krew i ??ciÄ?Ä? jÄ?, powoli podgrzewajÄ?c i mieszajÄ?c. DodaÄ? do masy pieprzu do smaku. PodawaÄ? natychmiast po usma??eniu, ok??adajÄ?c tÄ? gorÄ?cÄ? masÄ? kromki chleba. MasÄ? nale??y szybko zu??ywaÄ?, gdy?? prÄ?dko ulega zepsuciu.
|