1 kg cielÄ?ciny z frykanda
4 dkg smalcu
s??l
4 dkg cebuli
1-2 zÄ?bk??w czosnku |
ZakupiÄ? nie dzielÄ?cy siÄ?, jednolity kawa??ek miÄ?sa. MiÄ?so op??ukaÄ?, odcisnÄ?Ä? z wody, je??eli kawa??ek miÄ?sa jest nieforemny, ukszta??towaÄ? go, zwinÄ?Ä? ciasno, zwiÄ?zaÄ? sznurkiem; powierzchniÄ? miÄ?sa posoliÄ?. RozgrzaÄ? smalec na patelni, w??o??yÄ? miÄ?so i szybko je obrumieniÄ?, prze??o??yÄ? do rondelka, polaÄ? t??uszczem ze sma??enia, dodaÄ? pokrajanÄ? cebulÄ? i powoli udusiÄ? do miÄ?kko??ci pod przykryciem. Gdy sos w czasie duszenia wyparuje, skropiÄ? go wodÄ?. MiÄ?so obr??ciÄ? parÄ? razy, aby r??wnomiernie miÄ?k??o. Gdy miÄ?so miÄ?kkie, zdjÄ?Ä? z ognia, odkryÄ?, sos przyprawiÄ? czosnkiem. ZebraÄ? t??uszcz z powierzchni sosu i miÄ?so ostudziÄ? w sosie. NastÄ?pnego dnia miÄ?so wyjÄ?Ä? z sosu, obraÄ? no??em z zakrzepniÄ?tego t??uszczu i ostrym no??em skrawaÄ? porcje podobnie jak kraje siÄ? szynkÄ?; miÄ?so u??o??yÄ? na p????misku nie mieszajÄ?c kolejno??ci kawa??k??w. GalaretkÄ? z sosu pokrajaÄ? i przybraÄ? niÄ? miÄ?so.
|