1 kg miÄ?sa wo??owego (rostbefu
2 dkg oliwy
1/2 cytryny
s??l
15 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
2 dkg mÄ?ki
3 dkg cebuli
4 dkg t??uszczu |
MiÄ?so op??ukaÄ? i zamarynowaÄ? w warzywach i oleju na 1-2 dni przed u??yciem, przechowywaÄ? w zimnym miejscu. No??em zebraÄ? z miÄ?sa oliwÄ? i warzywa, miÄ?so posoliÄ?. RozgrzaÄ? t??uszcz w naczyniu dostosowanym wielko??ciÄ? do objÄ?to??ci miÄ?sa. W??o??yÄ? miÄ?so, oblaÄ? t??uszczem. WstawiÄ? do bardzo gorÄ?cego piekarnika, upiec szybko tak, by miÄ?so pod nak??uciem wydziela??o krwawy sok. WyjÄ?Ä? z piekarnika, ostudziÄ?. MiÄ?so obraÄ? z t??uszczu i sosu; zimne miÄ?so cienko pokrajaÄ?, skrawajÄ?c sko??nie ostrym no??em, tak jak skrawa siÄ? szynkÄ?. PodawaÄ? z korniszonami, sosami zimnymi, sa??atÄ? li??ciastÄ?, z sa??atkÄ? z pomidor??w, mizeriÄ?.
|