30 dkg ko??ci cielÄ?cych kruchych stawowych i n????ek cielÄ?cych
5dkg marchwi
ziele angielskie
5dkg selera
s??l
5dkg ??elatyny
5 dkg pietruszki
li??cie bobkowe
ocet
5 dkg cebuli
3 bia??ka do klarowania |
Ko??ci op??ukaÄ?, porÄ?baÄ?, zalaÄ? wodÄ? i powoli gotowaÄ? 2 godziny. Warzywa op??ukaÄ?, oczy??ciÄ?, w??o??yÄ? do ko??ci, dodaÄ? przyprawy; ugotowaÄ?, odt??u??ciÄ? i wygotowaÄ? do 1,25 litra objÄ?to??ci. Do wywaru dodaÄ? s??l, ocet do smaku, rozpuszczonÄ? ??elatynÄ?. GalaretÄ? sklarowaÄ? bia??kami, wynie??Ä? w ch??odne miejsce; gdy krzepnie, zaczynaÄ? zalewanie.
|