2,5 I wody
5 dkg cebuli
1,25 kg ko??ci kruchych cielÄ?cych i n????ek
li??Ä? bobkowy
5 dkg pietruszki
ziele angielskie
s??l
5 dkg seler??w
2 dkg octu 6%
3 dkg marchwi
2 dkg powide?? pomidorowych |
N????ki oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, przerÄ?baÄ? kilka razy, zalaÄ? wodÄ?, posoliÄ? i gotowaÄ? pod przykryciem na niezbyt silnym ogniu oko??o 4 godzin. Gdy n????ki siÄ? dogotowujÄ?, dodaÄ? oczyszczone warzywa i przyprawy, dogotowaÄ?. Wywar odcedziÄ? przez sprane, rzadkie p????tno. Ma go pozostaÄ? 1 litr; je??eli potrzeba, wygotowaÄ? go lub uzupe??niÄ? wodÄ?, dodaÄ? ocet, wymieszaÄ? dla koloru z powid??ami pomidorowymi, sklarowaÄ? i ostudziÄ?. KrzepnÄ?cym wywarem zalewaÄ? potrawÄ?.
|