Ciasto:
8 ??????tek
25 dag cukru
sok z 1 cytryny
t??uszcz do smarowania formy
9 bia??ek (piana)
16 dag mÄ?ki
Nadzienie:
4 ??????tka
20 dag cukru
3 dag kawy ziarnistej palonej lub 1 ??y??ka ekstraktu kawowego Nesca lub Marago
25 dag mas??a deserowego |
Dno tortownicy wy??o??yÄ? papierem i posmarowaÄ? t??uszczem. SporzÄ?dziÄ? ciasto: ??????tka utrzeÄ? z cukrem i sokiem z cytryny. UbiÄ? pianÄ?, wy??o??yÄ? na ??????tka, dodaÄ? mÄ?kÄ?, wszystkie sk??adniki lekko wymieszaÄ?, ciasto wy??o??yÄ? do tortownicy i upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (oko??o 3/4 godziny). Gdy powierzchnia ciasta jest sucha i tort odchodzi od bok??w tortownicy, tort wyjÄ?Ä?, wy??o??yÄ? i zdjÄ?Ä? papier. SporzÄ?dziÄ? nadzienie: kawÄ? zemleÄ? mia??ko, zaparzyÄ? zalewajÄ?c jÄ? 1 szklankÄ? wrzÄ?cej wody. ??????tka z cukrem ubiÄ? na parze, gdy zgÄ?stniejÄ?, dodawaÄ? po trochu napar z kawy, wymieszaÄ? i trochÄ? jeszcze ubijaÄ?. Zaparzone, gÄ?stniejÄ?ce ??????tka zdjÄ?Ä? i przestudziÄ? ucierajÄ?c. UtrzeÄ? mas??o na pianÄ?, dodawaÄ? po trochu ostudzone ??????tka, rozcierajÄ?c powoli (je??eli masa ma s??aby zapach, ucierajÄ?c dodawaÄ? jeszcze po parÄ? kropli kawy); gdy masa po??Ä?czy siÄ?, odstawiÄ? jÄ?. Placek przekrajaÄ? 2 razy i nasÄ?czyÄ? silnie os??odzonym naparem z kawy. Placki smarowaÄ? masÄ? przek??adajÄ?c tort 2 razy; uk??adaÄ? na nadzieniu starannie, dopasowujÄ?c je. Gdy ca??y tort z??o??ony, wyr??wnaÄ? jego boki, omie??Ä? z okruszyn i ca??Ä? powierzchniÄ? oraz boki posmarowaÄ? masÄ? kawowÄ? lub polukrowaÄ?; boki posypaÄ? okruchami ciasta, siekanymi migda??ami itp. NastÄ?pnego dnia tort zsunÄ?Ä? no??em na podstawÄ? tortowÄ?, przybraÄ?. Placek pod tort upiec poprzedniego dnia.
|