30 dkg szynki lub 30 dkg pasztetu (z dziczyzny lub drobiu) lub zimnej duszonej cielÄ?ciny, albo gotowanego ozora
10 ??y??ek krzepnÄ?cej galarety
2 jaja na twardo
przybranie z sezonowych dodatk??w |
KupiÄ? 30 dkg szynki lub pasztetu w 10 jednakowej grubo??ci kawa??kach. OkroiÄ? t??uszcz z szynki tak, aby pozosta?? tylko jego rÄ?bek na 1 cm szeroki, albo pokrajaÄ? cienko zimnÄ? cielÄ?cinÄ? duszonÄ?, albo oz??r, kawa??ki u??o??yÄ? porcjami po dwa na prostokÄ?tnym p????misku. UgotowaÄ? jaja na twardo, ostudziÄ? w zimnej wodzie, obraÄ? ze skorupek. PrzygotowaÄ? sezonowe, dwubarwne przybranie, krajane w krÄ???ki lub p????krÄ???ki jednakowej wielko??ci, przybraÄ? ka??dÄ? porcjÄ? kawa??kiem jaja i krÄ???kami warzyw uk??adajÄ?c jednakowy wz??r na wszystkich porcjach. Ka??dÄ? porcjÄ? zalaÄ? najpierw pierwszÄ? ??y??kÄ? silnie ju?? krzepnÄ?cej galarety. Gdy zastygnie, oblaÄ? galaretÄ? po raz drugi. Pozosta??Ä? galaretÄ? nieco podgrzaÄ?, a gdy ostygnie, zalaÄ? miÄ?so po raz ostatni, tak aby galareta nieco sp??ynÄ???a na p????misek; ostudziÄ?. PodawaÄ? z sosem tatarskim, majonezowym.
|