1 kura nie t??usta
(25 dkg n????ek z drobiu)
15 dkg w??oszczyzny (bez kapusty)
s??l
li??Ä? bobkowy
ziele angielskie
3 bia??ka do sklarowania
(2 dkg ??elatyny) |
Przybranie
krÄ???ki lub czÄ?stki surowej pomara??czy, lub winogrona albo owoce z kompotu (??liwki, wi??nie, po????wki renklod, dere?? itd.), lub warzywa sezonowe, listki zielonej sa??aty. SprawionÄ? kurÄ? ugotowaÄ? z w??oszczyznÄ? i solÄ? bardzo miÄ?kko, ostudziÄ? w rosole, zimne miÄ?so wyjÄ?Ä?, ros???? odcedziÄ?. Je??eli nie ma n????ek z drobiu, ros???? wymieszaÄ? z napÄ?cznia??Ä? ??elatynÄ?; sklarowaÄ? bia??kami, powoli przecedziÄ?, galaretÄ? ostudziÄ?. MiÄ?so obraÄ? ze sk??ry i pokrajaÄ?: odciÄ?Ä? skrzyde??ka i n????ki ??d tu??owia; odciÄ?Ä? udka od n????ek w stawie kolanowym, przeciÄ?Ä? miÄ???nie od wewnÄ?trz wzd??u?? ko??ci, przytrzymujÄ?c miÄ?so wyjÄ?Ä? ko??ci z udek i n????ek ostro??nie, aby nie poszarpaÄ? miÄ???ni, udka pokrajaÄ? na p??ask, na dwie czÄ???ci. Z ka??dej po??owy piersi wyciÄ?Ä? 3-4 p??askie filety. Dno p????miska zalaÄ? cienkÄ? warstwÄ? krzepnÄ?cej galarety, ostudziÄ? jÄ?. Na galarecie u??o??yÄ? porcje kury, do ka??dej daÄ? jeden kawa??ek ciemniejszego i jeden kawa??ek bia??ego miÄ?sa na wierzch, porcje przybraÄ? osÄ?czonymi owocami z kompotu, surowÄ? pomara??czÄ? lub winogronami (zale??nie od sezonu), lub ugotowanymi warzywami sezonowymi. KurÄ? zalewaÄ? dwa razy silnie krzepnÄ?cÄ? galaretÄ? ,za ka??dym razem ostudziÄ? jÄ?. Warstwa galarety nie powinna byÄ? zbyt gruba. Pozosta??Ä? galaretÄ? posiekaÄ? i przybraÄ? niÄ? p????misek. Przed podaniem p????misek przybraÄ? kilkoma mniejszymi listkami sa??aty, przekrojonymi wzd??u?? na po??owy. PodawaÄ? z sosem majonezowym.
|