Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
TORT BISZKOPTOWY Z NADZIENIEM Z ORZECH??W LASKOWYCH

Ciasto:
8 ??????tek
25dag cukru
1 cytryna (sok)
9 bia??ek (piana)
16 dag mÄ?ki
t??uszcz do smarowania formy

Nadzienie:
25 dag orzech??w laskowych
25 dag cukru w mÄ?czce
wanilia
12 dag gÄ?stej ??mietany

Lukier waniliowy:
30 dag cukru
1/2 szklanki wody
cukier z waniliÄ?
Wy??o??yÄ? tortownicÄ? papierem i posmarowaÄ? t??uszczem. SporzÄ?dziÄ? ciasto jak podano w przepisie na tort biszkoptowy kawowy, upiec, wy??o??yÄ? z tortownicy, zdjÄ?Ä? papier. SporzÄ?dziÄ? nadzienie: zrumieniÄ? orzechy na z??oty kolor, oczy??ciÄ? w ??ciereczce z ??upinki nasiennej, zemleÄ? z cukrem na maszynce do orzech??w. Zmielone orzechy utrzeÄ? w misce, dodaÄ? waniliÄ? i tyle ??mietany, by nadzienie da??o siÄ? ??atwo rozsmarowaÄ? na torcie. Placek przekrajaÄ? na 3 czÄ???ci, prze??o??yÄ? 2 razy nadzieniem, posmarowaÄ? boki, wyr??wnaÄ?, omie??Ä? z okruszyn. SporzÄ?dziÄ? lukier: z cukru i wody ugotowaÄ? syrop II stopnia, utrzeÄ?; gdy zbieleje, dodaÄ? cukier z waniliÄ? (i odrobinÄ? kwasku cytrynowego). Tort polukrowaÄ? ciep??ym lukrem, boki posmarowaÄ? lukrem. Przenie??Ä? na 3 no??ach na podstawÄ? tortowÄ?, przybraÄ?. Placek pod tort upiec poprzedniego dnia.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design