75 dkg ziemniak??w
2 kiszone og??rki
2 jaja na twardo
10 dkg surowej marchwi
szczypiorek
2 ??ledzie
Sos majonezowy:
1 ??????tko
12 dkg oleju
s??l
ocet
cukier do smaku |
Ziemniaki obraÄ?, ugotowaÄ?, ostudziÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, podzieliÄ? na 3 czÄ???ci. Jaja ugotowaÄ?, ostudziÄ?, obraÄ?, posiekaÄ? grubo. Og??rki zetrzeÄ? na tarce o du??ych okach. Marchew oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, zetrzeÄ? na tarce do chrzanu. PrzygotowaÄ? sos majonezowy (p. str. 529), przyprawiÄ?, podzieliÄ? na 2 czÄ???ci. ?šledzie op??ukaÄ?, namoczyÄ?, sprawiÄ?, odfiletowaÄ? i pokrajaÄ? w kostkÄ?. U??o??yÄ? w okrÄ?g??ej formie warstwÄ? ziemniak??w, posypaÄ? og??rkami, jajami, marchwiÄ?, ??ledziem; warstwÄ? posmarowaÄ? jednÄ? czÄ???ciÄ? majonezu, dobrze ucisnÄ?Ä? ??y??kÄ? i przykryÄ? drugÄ? warstwÄ? ziemniak??w; ucisnÄ?Ä? jÄ? dok??adnie ??y??kÄ?. DrugÄ? warstwÄ? ziemniak??w znowu prze??o??yÄ? sk??adnikami sa??atki i drugÄ? czÄ???ciÄ? sosu i zn??w przykryÄ? ziemniakami. Sa??atkÄ? pozostawiÄ? do silnego oziÄ?bienia, po kilku godzinach okrajaÄ? jÄ? no??em i wyjÄ?Ä? z formy. PowierzchniÄ? i boki wyg??adziÄ?, posmarowaÄ? pozosta??ym majonezem, posypaÄ? drobniutko krajanym szczypiorkiem. PodawaÄ? na okrÄ?g??ym p????misku.
|