10 szt. pomidor??w jednakowej wielko??ci
po??owa proporcji sa??atki miÄ?snej, rybnej lub ??ledziowej |
SporzÄ?dziÄ? sa??atkÄ?. Pomidory op??ukaÄ?; nadciÄ?Ä? na p??ask w 1/3 wysoko??ci, wydrÄ???yÄ?. WydrÄ???one pomidory nak??adaÄ? sa??atkÄ? kopiasto tu?? przed podaniem; przykryÄ? ??ciÄ?tym wierzchem, tak aby by??a widoczna sa??atka; posypaÄ? koperkiem. Pomidory u??o??yÄ? na p????misku dwoma rzÄ?dami, wyszprycowaÄ? majonezem. Pomidory mo??na te?? nape??niaÄ? szatkowanymi og??rkami kiszonymi, mizeriÄ? ze ??mietanÄ?, twaro??kiem ze szczypiorkiem i rzodkiewkÄ? i wtedy oblaÄ? ??mietanÄ? i posypaÄ? koperkiem lub szczypiorkiem. (Pozosta??e po wydrÄ???eniu resztki pomidor??w zu??yÄ? na zupÄ? lub sos).
|