40 dag ??wie??ych grzyb??w (najlepiej prawdziwk??w lub ma??lak??w)
szklanka mleka
2 czerstwe bu??eczki
6 dag mas??a
2 cebule
3 jajka
pÄ?czek natki pietruszki
trochÄ? tartej bu??ki
pieprz (najlepiej bia??y)
s??l |
Bu??ki namoczyÄ? w mleku. CebulÄ? zetrzeÄ? na tarce, kr??tko przesma??yÄ? z niewielkÄ? ilo??ciÄ? mas??a, dodaÄ? oczyszczone i umyte grzyby i dusiÄ? na wolnym ogniu ok. 30 min. Po uduszeniu grzyby przestudziÄ?, po??Ä?czyÄ? z nie odci??niÄ?tymi zmia??d??onymi lub zmielonymi bu??kami, ??????tkami, posiekanÄ? natkÄ? pietruszki i ubitÄ? na sztywno pianÄ?. PrzyprawiÄ? masÄ? do smaku solÄ? i pieprzem i na??o??yÄ? do wysmarowanej mas??em i posypanej tartÄ? bu??kÄ? formy budyniowej. WstawiÄ? do wody i gotowaÄ? 1,5 godz. PodawaÄ? z sosem ??urawinowym.
|