Ciasto:
20 dag mÄ?ki
2 dag dro??d??y
10 dag mas??a lub margaryny
p???? szklanki mleka
??????tka
cukier
s??l
Nadzienie:
25 dag gotowanej ryby
5 dag mas??a
6 ??wie??ych grzyb??w (rydze, ko??larze lub prawdziwki)
3 ??y??ki ??mietany
3 jajka
??????tko
2 cebule
2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki |
Dro??d??e rozmieszaÄ? w lekko podgrzanym mleku, dodajÄ?c ??y??eczkÄ? cukru. OdstawiÄ? w ciep??e miejsce, aby podros??y, po czym dodaÄ? utarty z mÄ?kÄ? t??uszcz i zagnie??Ä? ciasto. Rozwa??kowaÄ? je i wyciÄ?Ä? szklankÄ? krÄ???ki. Na jednym k??a??Ä? ??y??kÄ? nadzienie, drugim przykryÄ?, zlepiÄ? brzegi. Bu??eczki posmarowaÄ? roztrzepanym ??????tkiem, u??o??yÄ? na nat??uszczonej i posmarowanej mÄ?kÄ? blasze i odstawiÄ? w ciep??e miejsce, aby podros??y. Wyro??niÄ?te bu??eczki wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika i piec w ??redniej temperaturze (do 200C) ok. 40 min. PodawaÄ? na gorÄ?co.
Przygotowanie nadzienia: Grzyby oczy??ciÄ? i posiekaÄ?. CebulÄ? pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ? i razem z grzybami przesma??yÄ? w gorÄ?cym t??uszczu. DodaÄ? ??mietanÄ?, jedno surowe ??????tko i natkÄ? pietruszki. 3 jajka ugotowaÄ? na twardo i przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?, dodajÄ?c ugotowanÄ? i pozbawionÄ? o??ci rybÄ?. WymieszaÄ? z przygotowanymi grzybami, osoliÄ?, dodaÄ? pieprzu.
|