Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
TORT CZEKOLADOWY NIE PRZEK?ADANY

Ciasto:
12 ??????tek
20 dag cukru
5 dag sk??rki pomara??czowej
sk??rka cytrynowa
8 bia??ek (piana)
20 dag migda????w
15 dag czekolady
t??uszcz do smarowania formy
Lukier czekoladowy:
12 dag cukru
1/4 szklanki wody
10 dag czekolady
3 ??y??ki wrzÄ?cej wody
3 dag migda????w
CzekoladÄ? zemleÄ? w maszynce do migda????w. Migda??y otrzeÄ? w ??cierce, zemleÄ? w ??upince nasiennej. Sk??rkÄ? pomara??czowÄ? posiekaÄ?, sk??rkÄ? cytrynowÄ? otrzeÄ?. FormÄ? keksowÄ? a p????okrÄ?g??ym dnie wysmarowaÄ? starannie t??uszczem. ??????tka utrzeÄ? z cukrem, wymieszaÄ? ??e sk??rkÄ?. Bia??ka ubiÄ?, wy??o??yÄ? na ??????tka, wymieszaÄ? ??opatkÄ? ze wszystkimi sk??adnikami. Ciasto wy??o??yÄ? do formy keksowej, upiec w niezbyt gorÄ?cym piekarniku, wy??o??yÄ? ostro??nie, ostudziÄ?. SporzÄ?dziÄ? lukier: CzekoladÄ? rozgrzaÄ? na spodeczku nad parÄ? (na przykrywce imbryka z wrzÄ?cÄ? wodÄ?). Migda??y sparzyÄ?, obraÄ? z ??upinek nasiennych, pokrajaÄ? w grube pi??rka. Z cukru i wody ugotowaÄ? syrop II stopnia, utrzeÄ?; gdy zbieleje, dodawaÄ? po trochu miÄ?kkÄ? czekoladÄ?; je??eli trzeba, lukier rozcierajÄ?c rozrzedziÄ? wodÄ?. Tort oblaÄ? ciep??ym lukrem; zanim obeschnie, wtykaÄ? migda??y podw??jnym szeregiem wzd??u?? osi tortu.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design