50 dag ??wie??ych ??ledzi
szklanka kwaszonej kapusty
3 cebule
6 ??y??ek oleju
2 ??y??ki pasty pomidorowej
??y??ka octu winnego
??y??eczka cukru
10 kromek ciemnego
??ytniego chleba
3 ??y??ki posiekanej natki pietruszki
s??l
pieprz |
KwaszonÄ? kapustÄ? drobniutko posiekaÄ?, wymieszaÄ? z 2 ??y??kami oleju, odstawiÄ? na 30 min. ?šledzie sprawiÄ?, sfiletowaÄ? i pokrajaÄ? na drobne kawa??ki. 2 cebule pokrajaÄ? w do??Ä? grubÄ? kostkÄ?, przesma??yÄ? na oleju, dodaÄ? ??ledzie i pastÄ? pomidorowÄ?, dusiÄ? na ma??ym ogniu 10-15 min, po czym przyprawiÄ? solÄ?, octem i pieprzem. Na kromki chleba na??o??yÄ? przygotowanÄ? kapustÄ?, na niÄ? uduszone ??ledzie, posypaÄ? natkÄ? pietruszki. Kromki przekrajaÄ? na 2 lub 4 czÄ???ci.
|