Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
TORT KAKAOWY

Ciasto:
6 dag mas??a
3 ??????tka
12 dag cukru
1 szklanka mleka
3 bia??ka
3 dag kakao
30 dag mÄ?ki
proszek spulchniajÄ?cy
mas??o do smarowania tortownicy

Nadzienie:
20 dag mas??a
25 dag cukru
2 jaja
2 dag kakao
5 ??y??ek syropu z konfitur
2 ??y??ki gorÄ?cej wody
1 kieliszek spirytusu
SzczelnÄ? tortownicÄ? wysmarowaÄ? t??uszczem. SporzÄ?dziÄ? ciasto pierwszego dnia: UtrzeÄ? t??uszcz z ??????tkami i cukrem, dodaÄ? kakao, rozetrzeÄ?, dodaÄ? mleko UbiÄ? pianÄ?, wy??o??yÄ? na utarte ??????tka, wsypaÄ? mÄ?kÄ? wraz z proszkiem spulchniajÄ?cym, wymieszaÄ? ??opatkÄ?, wy??o??yÄ? do tortownicy, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (1 godz.), uwa??ajÄ?c, aby tort siÄ? nie przypali?? (trzeba w porÄ? przykryÄ? powierzchniÄ? papierem). SporzÄ?dziÄ? nadzienie drugiego dnia: Jaja z cukrem ubiÄ? na parze, dodaÄ? kakao, rozetrzeÄ?, zdjÄ?Ä? z pary, ostudziÄ? mieszajÄ?c. UtrzeÄ? mas??o, do mas??a wk??adaÄ? po ??y??ce ubite, ostudzone jaja, rozetrzeÄ?; nadzienie podzieliÄ? na 2 czÄ???ci. Tort przekrajaÄ? na dwie r??wne czÄ???ci, nasÄ?czyÄ? syropem z konfitur, trochÄ? rozrzedzonym gorÄ?cÄ? wodÄ? i spirytusem, polewajÄ?c placki po stronie przekroju. Po??owÄ? nadzienia posmarowaÄ? placek, przykryÄ? go r??wno drugim plackiem, obr??wnaÄ? boki tortu. PowierzchniÄ? i boki tortu posmarowaÄ? drugÄ? po??owÄ? nadzienia, tort przybraÄ?, zsunÄ?Ä? go no??em na talerz tortowy. Zamiast nadzienia z mas??a mo??na tort prze??o??yÄ? kwa??nÄ? marmoladÄ?, np. wi??niowÄ?, malinowÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design