Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pasztet w galarecie

1 kg pasztetu z drobiu lub cielÄ?ciny
pÄ?czek naci pietruszki
Galareta:
80 dag kruchych ko??ci
seler
pietruszka
cebula
2 kostki przyprawy do zup
2 li??cie laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
p???? ??y??ki octu
2-3 bia??ka
1,5 dag ??elatyny
UgotowaÄ? wywar z ko??ci, warzyw, korzeni i przyprawy da zup. ??elatynÄ? moczyÄ? 30 min. w zimnej wodzie. Bia??ka ubiÄ? na pianÄ?. Do letniego, przecedzonego wywaru (3 szklanki) wlaÄ? ocet, dodaÄ? odci??niÄ?tÄ? z wody ??elatynÄ? i pianÄ?. P??yn ubijaÄ? trzepaczkÄ?, podgrzewajÄ?c do zagotowania. OdstawiÄ? na 30 min., aby siÄ? sklarowa??, a nastÄ?pnie przecedziÄ? przez zwil??one gÄ?ste p????tno lub kilka warstw mu??linu. Pasztet pokrajaÄ? w r??wne plastry. Dno prostokÄ?tnego lub owalnego p????miska zalaÄ? warstwÄ? krzepnÄ?cej galarety na grubo??Ä? 1 cm. Gdy galareta skrzepnie, u??o??yÄ? na niej pokrajany pasztet, opierajÄ?c jeden kawa??ek o drugi i przybraÄ? ma??ymi ga??Ä?zkami naci pietruszki. Porcje pasztetu ostro??nie zalewaÄ?, nabierajÄ?c ??y??kÄ? krzepnÄ?cÄ? galaretÄ?. Gdy warstwa galarety skrzepnie ca??kowicie, pasztet zalaÄ? ponownie. Zamiast naci pietruszki mo??na zastosowaÄ? do przybrania pasztetu gotowany zielony groszek.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design