50 dag cielÄ?ciny pieczonej (duszonej) lub 75 dag surowej
10 dag czerstwej bu??ki
15 dag jab??ek
15 dag gotowanych ziemniak??w
15 dag sera ??????tego
15 dag ??mietanki
??y??ka margaryny
2 ??y??ki mÄ?ki
3 jaja
2 ma??e ??ledzie (ok. 20 dag)
2 kostki przyprawy do zup
s??l
pieprz
t??uszcz do wysmarowania formy
tarta bu??ka do posypania formy |
SurowÄ? cielÄ?cinÄ? pokrajaÄ? na kawa??ki i udusiÄ? do miÄ?kko??ci z cebulÄ? i t??uszczem, podlewajÄ?c wodÄ?. CielÄ?cinÄ? upieczonÄ? lub uduszonÄ? zemleÄ? w maszynce razem z namoczonÄ? bu??kÄ?, odfiletowanymi ??ledziami, obranymi jab??kami i ziemniakami. Z margaryny i mÄ?ki zrobiÄ? bia??Ä? zasma??kÄ?, rozprowadziÄ? ??mietankÄ?, dodaÄ? kostki przyprawy do zup, zmielonÄ? cielÄ?cinÄ?, ??ledzie, jab??ka, utarty ser, wbiÄ? jaja, doprawiÄ? pieprzem i solÄ? do smaku, wszystko starannie wymieszaÄ?. MasÄ? w??o??yÄ? do p??askiego rondla lub formy wysmarowanej t??uszczem i posypanej tartÄ? bu??kÄ?, piec oko??o 45 minut. Forszmak mo??na podawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno z ostrym sosem.
|