Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
FORSZMAK

50 dag cielÄ?ciny pieczonej (duszonej) lub 75 dag surowej
10 dag czerstwej bu??ki
15 dag jab??ek
15 dag gotowanych ziemniak??w
15 dag sera ??????tego
15 dag ??mietanki
??y??ka margaryny
2 ??y??ki mÄ?ki
3 jaja
2 ma??e ??ledzie (ok. 20 dag)
2 kostki przyprawy do zup
s??l
pieprz
t??uszcz do wysmarowania formy
tarta bu??ka do posypania formy
SurowÄ? cielÄ?cinÄ? pokrajaÄ? na kawa??ki i udusiÄ? do miÄ?kko??ci z cebulÄ? i t??uszczem, podlewajÄ?c wodÄ?. CielÄ?cinÄ? upieczonÄ? lub uduszonÄ? zemleÄ? w maszynce razem z namoczonÄ? bu??kÄ?, odfiletowanymi ??ledziami, obranymi jab??kami i ziemniakami. Z margaryny i mÄ?ki zrobiÄ? bia??Ä? zasma??kÄ?, rozprowadziÄ? ??mietankÄ?, dodaÄ? kostki przyprawy do zup, zmielonÄ? cielÄ?cinÄ?, ??ledzie, jab??ka, utarty ser, wbiÄ? jaja, doprawiÄ? pieprzem i solÄ? do smaku, wszystko starannie wymieszaÄ?. MasÄ? w??o??yÄ? do p??askiego rondla lub formy wysmarowanej t??uszczem i posypanej tartÄ? bu??kÄ?, piec oko??o 45 minut. Forszmak mo??na podawaÄ? na gorÄ?co lub na zimno z ostrym sosem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design