Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Vol-au-vent z m??zgiem i pieczatrkami

Ciasto podstawowe:
35 dag mÄ?ki
jajo
p???? ??y??ki 6-procentowego octu
Ciasto ma??lane:
40 dag margaryny (mas??a)
15 dag mÄ?ki
??????tko
Nadzienie:
60 dag m????d??ku cielÄ?cego
25 dag pieczarek
3,5 ??y??ki margaryny
10 dag sera ??????tego
ma??a cebula
1,5 ??y??ki mÄ?ki
szklanka mleka (??mietanki)
2 ??????tka
ocet
s??l
li??Ä? laurowy
ziele angielskie
pieprz
sok z cytryny
cukier
Z mÄ?ki, jaja, octu i wody zagnie??Ä? ciasto podstawowe (jak na pierogi) i wyrabiaÄ? tak d??ugo, a?? zacznÄ? siÄ? pokazywaÄ? pÄ?cherzyki. Ciasto ma??lane przygotowaÄ? z t??uszczu i mÄ?ki, siekajÄ?c je i rozcierajÄ?c no??em tak d??ugo, a?? utworzy siÄ? jednolita masa. UformowaÄ? z niej prostokÄ?t, podsypujÄ?c mÄ?kÄ?. Ciasto podstawowe rozwa??kowaÄ? w prostokÄ?t 2-krotnie wiÄ?kszy od poprzedniego w taki spos??b, aby brzegi prostokÄ?ta by??y cie??sze, a ??rodek grubszy. Na ??rodek ciasta podstawowego posypanego mÄ?kÄ? po??o??yÄ? uformowany prostokÄ?t ciasta ma??lanego, zawinÄ?Ä? w kszta??t koperty tak, aby ciasto ma??lane by??o szczelnie przykryte, rozwa??kowaÄ? lekko przyciskajÄ?c i z??o??yÄ? na 3 czÄ???ci. PozostawiÄ? w ch??odnym miejscu na ok. 15 min. Powt??rzyÄ? czynno??Ä? wa??kowania 3-4 razy, za ka??dym razem odstawiajÄ?c ciasto do ch??odnego pomieszczenia lub lod??wki. Ciasto dobrze jest pozostawiÄ? na noc w ch??odnym miejscu - zawiniÄ?te w serwetÄ? lub pergamin, ??eby nie wysycha??o. NastÄ?pnego dnia rozwa??kowaÄ? na grubo??Ä? 1 cm. WyciÄ?Ä? 3 r??wne krÄ???ki. Jeden upiec w tortownicy, z pozosta??ych wykrajaÄ? 2 pier??cienie szeroko??ci 4-5 cm. PosmarowaÄ? z wierzchu ??????tkiem i ka??dy osobno upiec na z??oty kolor. M????d??ek op??ukaÄ?, obraÄ? z b??ony, w??o??yÄ? do rondla z wrzÄ?cÄ? osolonÄ? wodÄ? z dodatkiem octu, li??cia laurowego i ziela angielskiego i gotowaÄ? ok. 10 min. NastÄ?pnie wyjÄ?Ä? z wody i pokrajaÄ? w grubÄ? kostkÄ?. Pieczarki op??ukaÄ?, oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? w cienkie plasterki. ObranÄ? i pokrajanÄ? w kostkÄ? cebulÄ? usma??yÄ? na po??owie margaryny na z??oty kolor, dodaÄ? pieczarki, podlaÄ? kilkoma ??y??kami wody i dusiÄ? do miÄ?kko??ci. ZrobiÄ? bia??Ä? zasma??kÄ? z reszty margaryny i mÄ?ki, rozprowadziÄ? mlekiem lub ??mietankÄ?, doprawiÄ? do smaku solÄ?, sokiem z cytryny lub octem i szczyptÄ? cukru; zaciÄ?gnÄ?Ä? surowymi ??????tkami. Do gÄ?stego sosu dodaÄ? uduszone pieczarki, czÄ???Ä? utartego sera i na ko??cu m????d??ek. Wszystkie sk??adniki delikatnie wymieszaÄ?. Vol-au-vent z??o??yÄ? w ca??o??Ä? : na upieczonym spodzie u??o??yÄ? pier??cienie, zagrzaÄ? w piekarniku, na??o??yÄ? gorÄ?cy farsz i posypaÄ? resztÄ? utartego sera. PodawaÄ? na okrÄ?g??ym p????misku. Zamiast pieczarek, zale??nie od pory roku, mo??na stosowaÄ? ugotowane szparagi lub zielony groszek.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design