Ciasto ma??lane:
20 dag mas??a (margaryny)
15 dag mÄ?ki
Ciasto podstawowe:
20 dag
mÄ?ki
p???? jaja
p???? ??y??ki 6-procentowego octu
jajo do smarowania ciasta
Nadzienie:
40 dag m????d??ku
2 ??y??ki t??uszczu
ma??a cebula
jajo
??y??ka ??mietany
s??l
pieprz |
PrzygotowaÄ? ciasto francuskie wed??ug przepisu Paszteciki z par??wkami. M????d??ek moczyÄ? w wodzie 30 min., op??ukaÄ?, usunÄ?Ä? b??ony, pokrajaÄ?. CebulÄ? obraÄ?, posiekaÄ?, usma??yÄ? na t??uszczu na jasnoz??oty kolor, w??o??yÄ? m????d??ek i sma??yÄ? 5--8 min. Po??Ä?czyÄ? z jajem i ??mietanÄ?, zasma??yÄ?, dodaÄ? s??l i pieprz. Ciasto wywa??kowaÄ? na grubo??Ä? 0,5 cm, wykrawaÄ? krÄ???ki okrÄ?g??Ä? foremkÄ? lub szklankÄ?. Po??owÄ? krÄ???k??w posmarowaÄ? bia??kiem na ca??ej powierzchni. W po??owie ilo??ci krÄ???k??w wyciÄ?Ä? ??rodki mniejszÄ? foremkÄ? lub kieliszkiem od wina. Powsta??e obrÄ?czki na??o??yÄ? na krÄ???ki, u??o??yÄ? na blasze, och??odziÄ?. PosmarowaÄ? rozmÄ?conym jajem, upiec. Osobno upiec ma??e wyciÄ?te krÄ???ki posmarowane jajem. Po upieczeniu nape??niÄ? paszteciki ciep??ym nadzieniem, przykryÄ? ma??ymi krÄ???kami. Z podanej porcji otrzymuje siÄ? ok. 35 pasztecik??w. PodawaÄ? gorÄ?ce jako przekÄ?skÄ? lub dodatek do zup czystych.
|