Ciasto ma??lane:
25 dag mas??a (margaryny)
15 dag mÄ?ki
Ciasto podstawowe:
20 dag mÄ?ki
p???? jaja
p???? ??y??ki 6-procentowego octu
jajo do smarowania ciasta
Nadzienie:
50 dag cielÄ?ciny (wieprzowiny) bez ko??ci
ma??a cebula
1 dag suszonych grzyb??w (kostka przyprawy do zup)
2 ??y??ki t??uszczu
??y??ka posiekanego koperku (naci pietruszki)
s??l
pieprz
jajo |
PrzygotowaÄ? ciasto francuskie wed??ug przepisu Paszteciki z par??wkami. MiÄ?so na nadzienie op??ukaÄ?, odsÄ?czyÄ?, pokrajaÄ? na kawa??ki, obsma??yÄ? na gorÄ?cym t??uszczu na patelni. Prze??o??yÄ? do rondelka, wlaÄ? 2-3 ??y??ki wody, dodaÄ? obranÄ?, pokrajanÄ? cebulÄ?, op??ukane suszone grzyby i dusiÄ? do miÄ?kko??ci. Gotowe miÄ?so zemleÄ? w maszynce, dodaÄ? s??l, pieprz i zieleninÄ?. Ciasto rozwa??kowaÄ? na grubo??Ä? 0,5 cm, wyciÄ?Ä? prostokÄ?ty d??ugo??ci 30 cm i szeroko??ci 10-12 cm, na??o??yÄ? nadzienie wzd??u?? (2 cm od brzegu) w kszta??cie wa??eczka. ZwinÄ?Ä?, sp??aszczyÄ? nieco, krajaÄ? ostrym no??em kwadraty, prostokÄ?ty lub romby d??ugo??ci ok. 6 cm. U??o??yÄ? na blasze, och??odziÄ?. PosmarowaÄ? roztrzepanym jajem, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 250?C. Z podanej ilo??ci otrzymuje siÄ? ok. 35 pasztecik??w. PodawaÄ? gorÄ?ce na p????misku.
|