Ciasto ??mietanowe:
25 dag mÄ?ki
22,5 dag mas??a (margaryny)
jajo
2 ??????tka
10 dag ??mietany
s??l
jajo do smarowania ciasta
Nadzienie:
40-50 dag pieczarek
ma??a cebula
2 ??y??ki t??uszczu
2 ??y??ki mÄ?ki
p???? szklanki ??mietany
??????tko
??y??ka posiekanego koperku
s??l
pieprz |
PrzeznaczonÄ? na ciasto mÄ?kÄ? przesiaÄ? na stolnicÄ?, posiekaÄ? z mas??em, dodaÄ? jajo, ??????tka, szczyptÄ? soli i ??mietanÄ?. Wszystkie sk??adniki szybko i starannie po??Ä?czyÄ?. Ciasto przykryÄ?, pozostawiÄ? w ch??odnym miejscu na 12 godz. Pieczarki op??ukaÄ?, oczy??ciÄ?, przyciÄ?Ä? trzony, poszatkowaÄ?, dodaÄ? obranÄ? i pokrajanÄ? w krÄ???ki cebulÄ?. T??uszcz rozgrzaÄ? na patelni, w??o??yÄ? pieczarki i cebulÄ?, wlaÄ? 2-3 ??y??ki wody, dusiÄ? 15 min. MÄ?kÄ? rozmieszaÄ? z trzema ??y??kami zimnego wywaru, wlaÄ? do grzyb??w, zagotowaÄ?, po??Ä?czyÄ? ze ??mietanÄ? i ??????tkiem, doprawiÄ? solÄ? i pieprzem. OgrzewaÄ? do zagÄ?szczenia, nie gotujÄ?c. WymieszaÄ? z koperkiem. Ciasto rozwa??kowaÄ? na grubo??Ä? 0,5 cm, wykrawaÄ? krÄ???ki okrÄ?g??Ä? foremkÄ? lub szklanka. Po??owÄ? ilo??ci krÄ???k??w posmarowaÄ? jajem na ca??ej powierzchni. W pozosta??ych krÄ???kach wyciÄ?Ä? ??rodki mniejszÄ? foremkÄ? lub kieliszkiem do wina. Otrzymane obrÄ?czki na??o??yÄ? na krÄ???ki, lekko przycisnÄ?Ä?, u??o??yÄ? na blasze, och??odziÄ?, posmarowaÄ? jajem i upiec w piekarniku o temperaturze 250?C. Osobno upiec wyciÄ?te krÄ???ki posmarowane jajem. GorÄ?cym nadzieniem wype??niÄ? paszteciki i przykryÄ? je ma??ymi krÄ???kami. Z podanej porcji otrzymuje siÄ? ok. 35 pasztecik??w. PodawaÄ? gorÄ?ce, u??o??one na p????misku, przybrane naciÄ? pietruszki, jako przekÄ?skÄ? lub dodatek do czystych zup.
|