Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Paszteciki z kapustÄ?

Ciasto p????francuskie dro??d??owe:
25 dag mÄ?ki
1,5 dag dro??d??y
2 ??????tka
2 ??y??ki t??uszczu
p???? szklanki mleka
10 dag mas??a (margaryny), p???? jaja do smarowania ciasta
s??l

Nadzienie :
1 kg kapusty cukrowej
2 dag grzyb??w suszonych
ma??a cebula
2 ??y??ki t??uszczu
2 jaja
s??l
pieprz
MÄ?kÄ? przesiaÄ? do miski, ogrzaÄ?. Z czterech ??y??ek mÄ?ki, dro??d??y i czÄ???ci mleka zrobiÄ? rozczyn gÄ?sto??ci ??mietany. Po wyro??niÄ?ciu rozczyn wlaÄ? do mÄ?ki, dodaÄ? ??????tka rozmieszane z pozosta??ym mlekiem oraz s??l. Zagnie??Ä? ciasto i wyrabiaÄ?, a?? odstanie od rÄ?ki, dodajÄ?c pod koniec stopiony t??uszcz. PrzykryÄ? i pozostawiÄ? w cieple. Gdy ciasto zwiÄ?kszy 2-krotnie swojÄ? objÄ?to??Ä?, wy??o??yÄ? je na stolnicÄ?, podsypaÄ? i opr??szyÄ? mÄ?kÄ? oraz rozwa??kowaÄ? w formie ko??a. PosmarowaÄ? r??wnomiernie mas??em lub uprzednio zmiÄ?kczonÄ? margarynÄ? i z??o??yÄ? w kopertÄ? jak ciasto francuskie. NastÄ?pnie rozwa??kowaÄ? na prostokÄ?t i z??o??yÄ? na 3 czÄ???ci w ksiÄ???kÄ?. Czynno??Ä? tÄ? powtarzaÄ? 4 razy bez przerwy. Ciasto wywa??kowaÄ? na grubo??Ä? 1 cm, pokrajaÄ? w pasy d??ugo??ci 30-40 cm i szeroko??ci 10-12 cm. KapustÄ? oczy??ciÄ? ze zwiÄ?d??ych li??ci, op??ukaÄ?, poszatkowaÄ?, dodaÄ? cebulÄ?, uprzednio ugotowane i drobno pokrajane grzyby i t??uszcz, wlaÄ? 3-4 ??y??ki wywaru z grzyb??w, dusiÄ? do miÄ?kko??ci, odparowaÄ?. DodaÄ? s??l, pieprz, ugotowane na twardo i posiekane jaja, wymieszaÄ?. Na przygotowanym cie??cie u??o??yÄ? wzd??u?? nadzienie w kszta??cie wa??eczka (2 cm od brzegu ciasta). ZawinÄ?Ä?, nieco sp??aszczyÄ?, krajaÄ? w sko??ne kawa??ki d??ugo??ci 5 cm. U??o??yÄ? , na blasze, pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. NastÄ?pnie posmarowaÄ? rozmieszanym jajem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Gdy siÄ? zrumieniÄ?, u??o??yÄ? na p????misku w piramidÄ? i podawaÄ? gorÄ?ce. Z podanej ilo??ci sk??adnik??w otrzymuje siÄ? ok. 40 pasztecik??w.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design