Ciasto kruche:
20 dag mÄ?ki
12 dag margaryny (mas??a)
2 ??????tka
s??l
jajo do smarowania
N a d z i e n i e:
30 dag miÄ?sa pieczonego
p???? czerstwej bu??ki
ma??a cebula
??y??ka margaryny
s??l
pieprz |
MÄ?kÄ? przesiaÄ?, dodaÄ? t??uszcz, posiekaÄ? no??em, dodaÄ? ??????tka i s??l. Ciasto kr??tko wyrabiaÄ? i pozostawiÄ? na 20 min. do och??odzenia. MiÄ?so na nadzienie zemleÄ? w maszynce wraz z namoczonÄ? i odci??niÄ?tÄ? bu??kÄ?. Po??Ä?czyÄ? z usma??onÄ? na t??uszczu drobno posiekanÄ? cebulÄ?, wymieszaÄ?, doprawiÄ? solÄ? i pieprzem do smaku. Ciasto rozwa??kowaÄ? na grubo??Ä? 0,5 Cm w prostokÄ?t d??ugo??ci 30 cm i szeroko??ci 10 cm. W odleg??o??ci 2 cm od brzegu ciasta u??o??yÄ? wa??eczek z nadzienia grubo??ci 3 cm. Nadzienie przykryÄ? ciastem, dok??adnie przyciskajÄ?c. Wyr??wnaÄ? brzeg? i krajaÄ? paszteciki szeroko??ci 4 cm. Mo??na te?? przygotowaÄ? paszteciki w inny spos??b. U??o??yÄ? na blasze, posmarowaÄ? jajem. Piec na z??oty kolor w gorÄ?cym piekarniku ok. 15 min. Z podanej ilo??ci sk??adnik??w otrzymuje siÄ? ok. 25 pasztecik??w.
|