Ciasto krucho - dro??d??owe:
20 dag mÄ?ki
12 dag margaryny
3 dag dro??d??y
4,5 ??y??ki mleka
jajo do smarowania
Nadzienie:
1 kg kapusty cukrowej
ma??a cebula
2 ??y??ki t??uszczu
15 dag pieczonego (duszonego) miÄ?sa
s??l
pieprz |
KapustÄ? oczy??ciÄ?, obgotowaÄ? w osolonej wodzie. OdsÄ?czyÄ? i odcisnÄ?Ä?, posiekaÄ? lub zemleÄ? w maszynce. MiÄ?so pieczone lub duszone posiekaÄ?, po??Ä?czyÄ? z kapustÄ?, dodaÄ? sma??onÄ? cebulÄ?, wymieszaÄ?, doprawiÄ? solÄ? i pieprzem do smaku. PrzygotowaÄ? ciasto wed??ug przepisu Paszteciki z serem tyl??yckim. Ciasto rozwa??kowaÄ? na grubo??Ä? 0,5 cm i krajaÄ? prostokÄ?ty o wymiarach 6X8 cm. Nadzienie u??o??yÄ? w wa??eczki wzd??u?? d??u??szych bok??w; prostokÄ?tnych kawa??k??w ciasta. ZwinÄ?Ä?, po??o??yÄ? na blasze zwiniÄ?ciem do spodu. Gdy wyrosnÄ?, posmarowaÄ? roztrzepanym jajem i upiec w gorÄ?cym piekarniku na z??oty kolor. Z podanych sk??adnik??w otrzymuje siÄ? ok. 30 pasztecik??w. Zamiast kapusty mo??na dawaÄ? nadzienie z miÄ?sa, szynki lub kie??basy.
|