Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Paszteciki z serem

Ciasto dro??d??owe:
25 dag mÄ?ki
2 dag dro??d??y
2 ??y??ki margaryny
??y??eczka cukru
2 ??????tka,
szklanka mleka
jajo do smarowania ciasta
t??uszcz do wysmarowania blachy
mÄ?ka do podsypania
Nadzienie:30 dag twarogu
jajo
2-3 ??y??ki ??mietany
s??l
PrzygotowaÄ? Ciasto wed??ug przepisu Kapu??niaczki. Twar??g utrzeÄ? z jajem na g??adkÄ? masÄ? (je??eli jest twardy i ma??o t??usty, zemleÄ? w maszynce), posoliÄ? do smaku, wymieszaÄ? ze ??mietanÄ?. Nadzienie powinno byÄ? gÄ?ste. Wyro??niÄ?te ciasto wy??o??yÄ? na stolnicÄ? opr??szonÄ? mÄ?kÄ?. Wa??kowaÄ? na grubo??Ä? 1,5 m. FormowaÄ? krÄ???ki ??rednicy 10 cm. Na obwodzie przeciÄ?Ä? je w czterech miejscach, w r??wnych odstÄ?pach, na d??ugo??Ä? 2-3 cm. Na ??rodek ka??dego krÄ???ka na??o??yÄ? ??y??kÄ? nadzienie, sp??aszczyÄ? je i wyr??wnaÄ?. Ka??dÄ? czÄ???Ä? ciasta przeciÄ?tÄ? w obwodzie zaginaÄ? do ??rodka tak, aby nadzienie w ??rodku by??o widoczne. Paszteciki u??o??yÄ? na wysmarowanej i opr??szonej mÄ?kÄ? blasze, postawiÄ? w ciep??ym miejscu. Gdy wyrosnÄ?, posmarowaÄ? roztrzepanym jajem, wstawiÄ? do dobrze nagrzanego piekarnika na 25 - 30 min. Gdy sp??d i wierzch ciasta zrumieniÄ? siÄ?, wyjmowaÄ? i podawaÄ? na gorÄ?co. Osobno podaÄ? surowe mas??o. Z podanych sk??adnik??w otrzymuje siÄ? ok. 20 pasztecik??w. W taki spos??b mo??na r??wnie?? przyrzÄ?dziÄ? paszteciki z nadzieniem z miÄ?sa, ziemniak??w, kapusty, ryby, szynki, po????wek par??wek lub kawa??k??w obranej kie??basy.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design