|
Pierogi z miÄ?sem
|
PrzygotowaÄ? ciasto dro??d??owe wed??ug przepisu Kapu??niaczki. Wyro??niÄ?te ciasto wy??o??yÄ? na stolnicÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ?. UformowaÄ? d??ugi wa??ek grubo??ci 3 cm, pokrajaÄ? na kawa??ki. Ka??dy kawa??ek rozp??aszczyÄ? na okrÄ?g??y placuszek ??rednicy 8 cm. Na ??rodek placuszk??w k??a??Ä? nadzienie z miÄ?sa przygotowane wed??ug przepisu Paszteciki z miÄ?sem. Ciasto zlepiaÄ? jak pierogi. Uk??adaÄ? na blasze posmarowanej t??uszczem i posypanej mÄ?kÄ?. ZostawiÄ? w ciep??ym miejscu przykryte czystÄ? ??ciereczkÄ?. Gdy wyrosnÄ?, smarowaÄ? roztrzepanym jajem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Z podanych sk??adnik??w otrzymuje siÄ? ok. 20-25 pasztecik??w. PodawaÄ? na gorÄ?co.
|
|
|