Ciasto dro??d??owe:
25 dag mÄ?ki
2 dag dro??d??y
??y??eczka cukru
szklanka mleka
2 ??????tka
2 ??y??ki margaryny
t??uszcz do wysmarowania formy
4 ??y??ki mÄ?ki do podsypania
p???? jaja do smarowania ciasta
Nadzienie:
25 dag cebuli
1,5 ??y??ki margaryny
5 dag sera tyl??yckiego
s??l
cukier
pieprz |
PrzyrzÄ?dziÄ? ciasto dro??d??owe wed??ug przepisu Kapu??niaczki. CebulÄ? obraÄ?, pokrajaÄ? w krÄ???ki, udusiÄ? na t??uszczu (mo??na przedtem sparzyÄ? w celu usuniÄ?cia ostrego smaku cebuli). PosiekaÄ? lub zemleÄ?, po??Ä?czyÄ? z utartym serem, doprawiÄ? do smaku solÄ?, cukrem i pieprzem. Wyro??niÄ?te ciasto wy??o??yÄ? na stolnicÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ?. FormowaÄ? ma??e okrÄ?g??e ko??aczyki. CiÄ???arek 20 dag zawinÄ?Ä? w czysty kawa??ek p????tna, zanurzyÄ? w mÄ?ce i na ??rodku kolaczyk??w wygniataÄ? do??ki, do kt??rych zaraz nak??adaÄ? po pe??nej ??y??ce nadzienia. U??o??yÄ? na nat??uszczonej i opr??szonej mÄ?kÄ? blasze, przykryÄ? ??ciereczkÄ?. Gdy wyrosnÄ?, smarowaÄ? roztrzepanym jajem. Piec w gorÄ?cym piekarniku ok. 25 min. PodawaÄ? gorÄ?ce na okrÄ?g??ym p????misku. Z porcji tej otrzymuje siÄ? 16 ? 20 pasztecik??w. Zamiast nadzienia z cebuli mo??na zastosowaÄ? nadzienie z miÄ?sa lub kapusty.
|