Ciasto dro??d??owe:
25 dag mÄ?ki
2,5 dag dro??d??y
szklanka mleka
??y??ka oleju
2 ??????tka
4 ??y??ki mÄ?ki do podsypania
s??l
50 dag smalcu (ceresu) do sma??enia
bibu??a do osÄ?czania
Nadzienie:
20 dag wÄ?dliny
3-4 ??y??ki ??mietany
??y??ka musztardy |
PrzyrzÄ?dziÄ? ciasto dro??d??owe, dosyÄ? wolne, wed??ug przepisu Kapu??niaczki. SzynkÄ? lub kie??basÄ? obranÄ? ze sk??rki zemleÄ? w maszynce, dodaÄ? ??mietanÄ? i musztardÄ?, utrzeÄ? na jednolitÄ? masÄ?. Z miski nabieraÄ? metalowÄ? ??y??ka porcje ciasta, uk??adaÄ? na d??oni posmarowanej stopionym t??uszczem, sp??aszczaÄ? jak placuszki, do ??rodka nak??adaÄ? ??y??eczkÄ? nadzienie, zlepiaÄ? dok??adnie, formowaÄ? kule, uk??adaÄ? na deseczce obficie posypanej mÄ?kÄ? w wiÄ?kszych odstÄ?pach, zlepieniem do spodu. ZostawiÄ? przykryte w ciep??ym miejscu na kilka minut, aby podros??y. Nale??y uwa??aÄ?, ??eby za bardzo nie wyros??y, bo w czasie sma??enia bÄ?dÄ? siÄ? deformowa??y. W niedu??ym rondlu z dopasowanÄ? pokrywkÄ? rozgrzaÄ? t??uszcz i zrobiÄ? pr??bÄ?: kawa??eczek ciasta w??o??yÄ? na t??uszcz, gdy zaraz wyp??ynie na powierzchniÄ? i zrumieni siÄ?, mo??na sma??yÄ?. Wyro??niÄ?te pÄ?czki braÄ? ostro??nie, pÄ?dzelkiem omiataÄ? z mÄ?ki, k??a??Ä? na gorÄ?cy t??uszcz g??rnÄ? stronÄ? do spodu i przykryÄ? rondel. Gdy siÄ? zrumieniÄ?, przewr??ciÄ? widelcem na drugÄ? stronÄ? i dosma??yÄ? w odkrytym rondlu. WyjmowaÄ? widelcem, osÄ?czyÄ? na bibu??Ä? lub specjalnej siatce. Z podanej porcji otrzymuje siÄ? 20 pÄ?czk??w. PodawaÄ? na gorÄ?co do czystych zup lub jako zakÄ?skÄ?.
|