Ciasto kruche:
28 dag mÄ?ki
25 dag mas??a
9 dag cukru w mÄ?czce
3 ??????tka surowe
Masa morelowa (r????ana):
4 bia??ka
15 dag cukru w mÄ?czce
20 dag marmolady morelowej lub 5 dag konserwy z p??atk??w r????y z cukrem
kwasek cytrynowy do smaku |
Mas??o z mÄ?kÄ? posiekaÄ?, wymieszaÄ? z cukrem. DodaÄ? ??????tka, zagnie??Ä? ciasta, odstawiÄ?. Ciasto podzieliÄ? na 5 r??wnych czÄ???ci i upiec kolejno 5 plack??w kruchych w tej samej tortownicy na jasnoz??oty kolor. SporzÄ?dziÄ? nadzienie: UbiÄ? pianÄ?, wymieszaÄ? z cukrem i ucieraÄ? dodajÄ?c gorÄ?cÄ? marmoladÄ? morelowÄ? lub rozgrzanÄ? konserwÄ? z p??atk??w r????y utartej z cukrem i rozpuszczony kwasek do smaku. Upieczone krÄ???ki przek??adaÄ? tym nadzieniem, posmarowaÄ? nim tak??e wierzch i boki tortu. Tort wy??o??yÄ? na talerz tortowy. PodawaÄ? nastÄ?pnego dnia, gdy placki pod pianÄ? nieco zwilgotniejÄ?.
|