Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Paszteciki z miÄ?sem

Ciasto nale??nikowe:
Jajo
12 dag mÄ?ki
p???? szklanki mleka
sk??rka ze s??oniny
s??l
Nadzienie:
30 dag miÄ?sa bez ko??ci, ma??a cebula
??y??ka margaryny
kostka przyprawy do zup
t??uszcz do sma??enia
s??l
pieprz
naÄ? pietruszki
Panier:
4-5 ??y??ek ciasta nale??nikowego
t??uszcz do sma??enia
3 ??y??ki tartej bu??ki
Jajo ubiÄ? trzepaczkÄ?, najlepiej w garnku kamiennym, dodajÄ?c stopniowo mÄ?kÄ? i mleko z wodÄ? (p???? na p????). Ciasto posoliÄ?. Mocno rozgrzanÄ? patelniÄ? smarowaÄ? sk??rkÄ? s??oniny. NabieraÄ? ciasto ??y??kÄ? wazowÄ?, nalewaÄ? na bardzo gorÄ?cÄ? patelniÄ?. Sma??yÄ? cienkie nale??niki na r??wnomiernym ogniu, obracajÄ?c szerokÄ? ??opatkÄ? na drugÄ? stronÄ?. Usma??one nale??niki uk??adaÄ? na desce lub na talerzu odwr??conym do g??ry dnem. MiÄ?so na nadzienie op??ukaÄ?, osÄ?czyÄ? z wody, pokrajaÄ? w kawa??ki i posoliÄ?. W??o??yÄ? na patelniÄ? na mocno rozgrzany t??uszcz, zrumieniÄ? ze wszystkich stron, potrzÄ?sajÄ?c patelniÄ?. Prze??o??yÄ? do rondelka, dodaÄ? 3-4 ??y??ki wody i dusiÄ?. CebulÄ? obraÄ?, pokrajaÄ? w krÄ???ki, zrumieniÄ? na pozosta??ym t??uszczu na jasnoz??oty kolor, dodaÄ? do miÄ?sa, w??o??yÄ? kostkÄ? przyprawy do zup i zagotowaÄ?. W czasie duszenia wyparowany sos uzupe??niaÄ? wodÄ?. Gdy miÄ?so jest miÄ?kkie, zemleÄ? w maszynce, doprawiÄ? solÄ? i pieprzem do smaku, dodaÄ? ??y??eczkÄ? posiekanej naci pietruszki, dok??adnie wymieszaÄ?. Gdyby nadzienie by??o za gÄ?ste, wlaÄ? 1-2 ??y??ki gorÄ?cej wody. TrzymaÄ? je w ciep??ym miejscu, ??eby nie skrzep??o. Na nadzienie mo??na u??yÄ? pozosta??Ä? z obiadu piecze??, kotlety, zrazy, miÄ?so roso??owe itp. Je??eli miÄ?sa jest za ma??o, mo??na dodaÄ? 25 dag ??wie??ej kapusty gotowanej, odci??niÄ?tej i zmielonej. Nale??niki smarowaÄ? cienko nadzieniem, 2 cm od brzegu. ZwinÄ?Ä? ciasno w rulonik, nastÄ?pnie w k????ko, nadajÄ?c formÄ? ??limaczka. Koniec zagiÄ?Ä? pod sp??d. Uk??adaÄ? rzÄ?dami na deseczce, przycisnÄ?Ä? z wierzchu deseczkÄ?. Gdy zastygnÄ? - panierowaÄ?, tzn. zanurzaÄ? w cie??cie nale??nikowym i posypywaÄ? tartÄ? bu??kÄ?. ?šlimaczki zrumieniÄ? na t??uszczu z obu stron, u??o??yÄ? na okrÄ?g??ym p????misku, przybraÄ? naciÄ? pietruszki. Z podanych sk??adnik??w otrzymuje siÄ? 10-12 ma??ych nale??nik??w lub 8 wiÄ?kszych. PodawaÄ? do czystych zup, jako gorÄ?cÄ? przekÄ?skÄ? albo jako podstawowe danie z sosem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design