Ciasto nale??nikowe:
Jajo
12 dag mÄ?ki
p???? szklanki mleka
sk??rka ze s??oniny
s??l
Nadzienie:
25 dag m????d??ku
??y??ka margaryny
ma??a cebula
2 ??y??ki ??mietany
??y??eczka octu
s??l
pieprz
Panier:
4-5 ??y??ek ciasta nale??nikowego
t??uszcz do sma??enia
3 ??y??ki tartej bu??ki |
PrzygotowaÄ? ciasto nale??nikowe wed??ug przepisu Paszteciki z miÄ?sem. M????d??ek op??ukaÄ?, obraÄ? z b??ony, w??o??yÄ? do rondelka, zalaÄ? szklankÄ? wody lekko zakwaszonej octem. GotowaÄ? 5 min. odcedziÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?. CebulÄ? obraÄ?, posiekaÄ?, usma??yÄ? na jasnoz??oty kolor, po??Ä?czyÄ? z m????d??kiem, dodaÄ? s??l i pieprz do smaku oraz ??mietanÄ?; ca??o??Ä? dok??adnie wymieszaÄ? i chwilÄ? sma??yÄ?. Na nale??nik u??o??ony na deseczce na??o??yÄ? nadzienie, zawinÄ?Ä? boki po 3-4 cm, z??o??yÄ? na p????, aby powsta??a ksiÄ???eczka. ZanurzyÄ? w cie??cie nale??nikowym, posypaÄ? tartÄ? bu??kÄ?. ZrumieniÄ? z obu stron na t??uszczu. PodawaÄ? do czystych zup, jako gorÄ?cÄ? przekÄ?skÄ? lub jako danie podstawowe z ostrym sosem lub sur??wkÄ?.
|