Ciasto nale??nikowe:
jajo
p???? szklanki mleka
12 dag mÄ?ki
sk??rka ze s??oniny
s??l
Nadzienie:
3 jaja
ma??a cebula
3 dag czerstwej bulki
??y??ka margaryny
p???? szklanki mleka
1-2 ??y??ki ??mietany
s??l
pieprz
Panier:
4-5 ??y??ek ciasta nale??nikowego
t??uszcz do sma??enia
3 ??y??ki tartej bu??ki |
PrzygotowaÄ? ciasto nale??nikowe jak w przepisie Paszteciki z miÄ?sem. Od??o??yÄ? 4-5 ??y??ek ciasta nale??nikowego. Bu??kÄ? na nadzienie namoczyÄ? w mleku. Jaja ugotowaÄ? na twardo. CebulÄ? obraÄ?, pokrajaÄ? w krÄ???ki, zrumieniÄ? na jasno-z??oty kolor. Odci??niÄ?tÄ? bu??kÄ?, usma??onÄ? cebulÄ? i obrane jaja zemleÄ? w maszynce. DodaÄ? ??mietanÄ?, s??l i pieprz; dok??adnie wymieszaÄ?. Nale??niki smarowaÄ? cienko nadzieniem, formowaÄ? wa??eczki lub sk??adaÄ? w ksiÄ???eczkÄ?, zanurzaÄ? w cie??cie nale??nikowym, obsypywaÄ? tartÄ? bu??kÄ?. Usma??yÄ? na z??oty kolor z obu stron. Z porcji tej otrzymuje siÄ? 10-12 pasztecik??w. PodawaÄ? do zup czystych, jak barszcz, pomidorowa, albo jako danie podstawowe z sur??wkÄ? z pomidor??w, z kapusty ??wie??ej lub kwaszonej.
|