Ciasto nale??nikowe dro??d??owe:
15 dag mÄ?ki
1 dag dro??d??y
cukier
jajo
szklanka mleka
t??uszcz do sma??enia
s??l
Nadzienie:
25 dag pasztetu
3-4 ??y??ki ??mietany (roso??u)
s??l
pieprz
musztarda
zielenina
Panier:
4 ??y??ki tartej bu??ki
t??uszcz do sma??enia |
PrzygotowaÄ? ciasto jak na zwyk??e nale??niki, nastÄ?pnie dodaÄ? dro??d??e rozmieszane z cukrem i mlekiem. Ciasto posoliÄ?, postawiÄ? przykryte w ciep??ym miejscu; gdy trochÄ? podro??nie (poznaje siÄ? po zwiÄ?kszonej objÄ?to??ci i pÄ?cherzykach powietrza powstajÄ?cych w cie??cie), nabieraÄ? ??y??kÄ? wazowÄ?, wylewaÄ? na gorÄ?cy t??uszcz i sma??yÄ? z obu stron, obracajÄ?c szerokÄ? ??opatkÄ?. Z porcji tej usma??yÄ? 6 nale??nik??w wiÄ?kszych lub 10-12 ma??ych. Do pasztetu dodaÄ? ??mietanÄ? lub kilka ??y??ek roso??u, utrzeÄ? na jednolitÄ? masÄ?, doprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem, a je??li potrzeba - musztardÄ?. Nadzienie powinno byÄ? pikantne. Nale??niki cienko smarowaÄ? nadzieniem, uk??adaÄ? jeden na drugim, przycisnÄ?Ä? deseczkÄ?. Po 1-2 godz., gdy dobrze zastygnÄ?, krajaÄ? na szersze porcje. ObtoczyÄ? w tartej bu??ce, zrumieniÄ? na t??uszczu. U??o??yÄ? na okrÄ?g??ym p????misku w odstÄ?pach, formujÄ?c ko??o. ?šrodek ko??a przybraÄ? naciÄ? pietruszki lub sa??atÄ?. PodawaÄ? do zup czystych, jako gorÄ?cÄ? przekÄ?skÄ? lub danie podstawowe.
|