Ciasto kruche:
12 dag mÄ?ki
8 dag mas??a
4 dag cukru
2 ??????tka surowe
Ciasto makowe:
28 dag maku
8 ??????tek
14 dag cukru
sk??rka cytrynowa
10 dag sk??rki pomara??czowej
8 bia??ek (piana)
3 dag bu??ki tartej
lukier cytrynowy |
Mak zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, nakryÄ? i pozostawiÄ? na kilka godzin. Gdy ziarnka maku rozcierajÄ? siÄ? pod naciskiem palc??w, mak odcedziÄ? przez gÄ?ste sito i osÄ?czyÄ? przez noc. SporzÄ?dziÄ? ciasto kruche: MÄ?kÄ? z mas??em posiekaÄ?, wymieszaÄ? z cukrem, dodaÄ? ??????tka, ciasto zarobiÄ?. Gdy wszystkie sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, ciasto wynie??Ä? w ch??odne miejsce. Ciastem wy??o??yÄ? dno tortownicy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku, a?? placek lekko zrumieni siÄ?. SporzÄ?dziÄ? ciasto makowe: Mak zemleÄ? 3 razy w maszynce przez gÄ?ste sitko. Bu??kÄ? tartÄ? przesiaÄ?. UtrzeÄ? ??????tka z cukrem do bia??o??ci, dodaÄ? sk??rkÄ? cytrynowÄ? i pomara??czowÄ?, zmielony mak rozetrzeÄ?. UbiÄ? pianÄ?, wy??o??yÄ? na ??????tka, dodaÄ? tartÄ? bu??kÄ?, ciasto wymieszaÄ?. MasÄ? wy??o??yÄ? na kruchy placek, wstawiÄ? do dobrze nagrzanego piekarnika, upiec (3/4 godz.). Tort oblukrowaÄ? lukrem gotowanym lub utartym z bia??ka, cukru pudru i soku z cytryny.
|