20 kromek bu??ki (3/4 d??ugiej bu??ki kanapkowej)
20 cienkich plastr??w sera szwajcarskiego (12-15 dag)
10 plastr??w polÄ?dwicy surowej wÄ?dzonej
2 ??y??ki mas??a |
D??ugÄ? bu??kÄ? kanapkowÄ? okroiÄ? cienko ze sk??rki, pokrajaÄ? na kromki grubo??ci 1 cm. Ka??dÄ? kromkÄ? posmarowaÄ? cienko mas??em i po??o??yÄ? plaster sera. PomiÄ?dzy 2 kromki ob??o??one serem w??o??yÄ? plaster polÄ?dwicy. W ten spos??b powstaje grubsza grzanka z polÄ?dwicÄ? i serem. Po wyr??wnaniu brzeg??w grzanki przewiÄ?zaÄ? na krzy?? grubszÄ? bia??Ä? nitkÄ?, aby siÄ? nie rozlecia??y, u??o??yÄ? w odstÄ?pach na blasze i wstawiÄ? do bardzo gorÄ?cego piekarnika na 8-10 min. Grzanki z wierzchu powinny byÄ? zrumienione, chrupiÄ?ce, wewnÄ?trz miÄ?kkie. PodawaÄ? jako gorÄ?cÄ? przekÄ?skÄ?, usunÄ?wszy uprzednio nitki.
|