20 kromek bu??ki (3/4 d??ugiej bu??ki kanapkowej)
2 ??ledzie solone (ok. 30 dag)
3 dag czerstwej bu??ki
1,5 ??y??ki tartej bu??ki
??????tko
4-5 ??y??ek ??mietany
szklanka mleka
3 - 4 dag sera tyl??yckiego (szwajcarskiego)
1 -1,5 ??y??ki t??uszczu
zielenina |
?šledzie namoczyÄ? na 24 godz., oczy??ciÄ?, odfiletowaÄ?. CzerstwÄ? bu??kÄ? namoczyÄ? w mleku (p???? szklanki), odcisnÄ?Ä?. ?šledzie i bu??kÄ? drobno posiekaÄ? lub zemleÄ? w maszynce. DodaÄ? ??????tko, ??mietanÄ?, tartÄ? bu??kÄ? i dok??adnie utrzeÄ? (masa powinna byÄ? gÄ?sta). Bu??kÄ? lub chleb okrajaÄ? cienko ze sk??rki, pokrajaÄ? w prostokÄ?ty i skropiÄ? lekko mlekiem; 2 kromki bu??ki lub chleba przek??adaÄ? masÄ? ??ledziowÄ?. Z wierzchu ob??o??yÄ? masÄ? i posypaÄ? obficie utartym serem. U??o??yÄ? na blasze posmarowanej t??uszczem. ZapiekaÄ? kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku. GorÄ?ce uk??adaÄ? na okrÄ?g??ym p????misku przybrane natkÄ? pietruszki i li??Ä?mi jarmu??u.
|