Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Grzanki z par??wkami i chrzanem

12 kromek bu??ki
6 par??wek
2 ??y??ki t??uszczu do sma??enia grzanek i wysmarowania formy
zielenina
Sos chrzanowy:
15 dag chrzanu
2,5 ??y??ki margaryny
1,5 ??y??ki mÄ?ki
szklanka wywaru (roso??u)
3-4 ??y??ki ??mietany
??????tko
s??l
cukier
kwasek cytrynowy (sok z cytryny)
PrzyrzÄ?dziÄ? sos: chrzan op??ukaÄ?, oskrobaÄ?, utrzeÄ? na tarce. Z margaryny i mÄ?ki przyrzÄ?dziÄ? bia??Ä? zasma??kÄ?, dodaÄ? po??owÄ? utartego chrzanu, zasma??yÄ?, rozprowadziÄ? wywarem lub roso??em, zagotowaÄ?, po??Ä?czyÄ? ze ??mietanÄ? i ??????tkiem, w??o??yÄ? resztÄ? chrzanu i doprawiÄ? do smaku solÄ?, cukrem i kwaskiem lub sokiem z cytryny. Sos powinien byÄ? gÄ?sty. Bu??kÄ? okroiÄ? z wierzchniej sk??rki lub otrzeÄ? na tarce, pokrajaÄ? na kromki grubo??ci 1 cm, zrumieniÄ? szybko na rozgrzanym t??uszczu (nie wysuszyÄ?); powinny byÄ? z wierzchu rumiane, chrupiÄ?ce, wewnÄ?trz miÄ?kkie. Mo??na je obsma??yÄ? na patelni lub wstawiÄ? do silnie nagrzanego piekarnika. Grzanki przyrzÄ?dza siÄ? tak??e bez t??uszczu, opiekajÄ?c tak, jak toasty ? na specjalnych elektrycznych lub gazowych maszynkach. Par??wki odgrzaÄ? nie gotujÄ?c, obraÄ? z os??onki, pokrajaÄ? na p???? w poprzek. Ka??dy kawa??ek podzieliÄ? wzd??u?? na 2 czÄ???ci, u??o??yÄ? po 2 kawa??ki p??askÄ? stronÄ? na grzance, z wierzchu grubo ob??o??yÄ? gÄ?stym sosem chrzanowym. U??o??yÄ? na blasze posmarowanej t??uszczem, zapiec w gorÄ?cym piekarniku. PodawaÄ? gorÄ?ce, przybrane zieleninÄ? jako przekÄ?skÄ?. Zamiast sosu chrzanowego mo??na przyrzÄ?dziÄ? sos musztardowy, zastÄ?pujÄ?c chrzan musztardÄ? w ilo??ci 2-3 ??y??ki. Sos musztardowy powinien byÄ? r??wnie?? gÄ?sty.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design