12 kromek bu??ki (1/3 d??ugiej bu??ki kanapkowej)
2,5 ??y??ki margaryny
2 du??e cebule
5 dag sera tyl??yckiego
??y??ka mÄ?ki
jajo
2-3 ??y??ki ??mietanki
s??l
pieprz |
Bu??kÄ? otrzeÄ? na tarce, pokrajaÄ? na kromki grubo??ci 1 cm. Spody kromek posmarowaÄ? cienko t??uszczem. Nat??uszczonÄ? stronÄ? uk??adaÄ? na blasze. Cebule obraÄ?, pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?, usma??yÄ? na z??oty kolor na margarynie, podlaÄ? wodÄ? (2-3 ??y??ki) i dusiÄ? 8 -10 min. OdsunÄ?Ä? na chwilÄ? na bok, opr??szyÄ? mÄ?kÄ?, dodaÄ? ??mietanÄ? lub ??mietankÄ? i po??owÄ? utartego sera; doprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem; po??Ä?czyÄ? z roztrzepanym jajem, zagÄ???ciÄ? na ogniu (2-3 min.), ciÄ?gle mieszajÄ?c. Grzanki ob??o??yÄ? grubÄ? warstwÄ? masy cebulowej. PosypaÄ? z wierzchu pozosta??ym serem, wstawiÄ? do silnie nagrzanego piekarnika. Grzanki zrumienione na jasnoz??oty kolor wyjÄ?Ä?, u??o??yÄ? na p????misku, przybraÄ? zieleninÄ? i podawaÄ? na gorÄ?co. Uwaga. Aby z??agodziÄ? ostry zapach cebuli, przed przyrzÄ?dzeniem sparzyÄ? jÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?.
|