12 kromek bu??ki (1/3 d??ugiej bu??ki kanapkowej)
25 dag wÄ?tr??bki cielÄ?cej (wieprzowej)
10 dag boczku wÄ?dzonego gotowanego
??y??ka margaryny
3 dag sera tyl??yckiego (szwajcarskiego)
s??l
pieprz
|
Bu??kÄ? okroiÄ? cienko ze sk??rki, pokrajaÄ? na kromki grubo??ci 1 cm. PrzyrzÄ?dziÄ? toasty. Z wierzchu powinny byÄ? rumiane, chrupiÄ?ce, wewnÄ?trz miÄ?kkie. Op??ukanÄ?, obranÄ? z b??ony wÄ?tr??bkÄ? i ugotowany boczek pokrajaÄ? na cienkie plastry. Boczek zrumieniÄ? na patelni, dodaÄ? obranÄ? i pokrajanÄ? w krÄ???ki cebulÄ? oraz wÄ?tr??bkÄ?, wlaÄ? 3-4 ??y??ki wody i dusiÄ? pod przykryciem 10 -15 min. WÄ?tr??bkÄ? i cebulÄ? posiekaÄ? tasakiem, doprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. Grzanki uk??adaÄ? na posmarowanej t??uszczem blasze, ok??adajÄ?c z wierzchu grubo masa z wÄ?tr??bki. Obficie posypaÄ? utartym serem. ZapiekaÄ? w gorÄ?cym piekarniku kilka minut, u??o??yÄ? na p????misku, przybraÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? jako gorÄ?cÄ? przekÄ?skÄ?.
|