Ciasto:
8 ??????tek
25 dag cukru
9 dag migda????w
6 dag bu??ki tartej
10 dag bia??ek (piana)
9 dag orzech??w laskowych ??upanych
t??uszcz do smarowania formy
Nadzienie:
20 dag mas??a
15 dag cukru w mÄ?czce
3 dag kawy ziarnistej palonej |
Dna 3 tortownic tej samej wielko??ci wy??o??yÄ? papierem i posmarowaÄ? t??uszczem. SporzÄ?dziÄ? ciasto: Migda??y i orzechy zemleÄ?; ??????tka z cukrem utrzeÄ?; ubiÄ? pianÄ?, wy??o??yÄ? na ??????tka, wymieszaÄ? z migda??ami, orzechami i bu??kÄ? tartÄ?. Ciasto wy??o??yÄ? do 3 jednakowych tortownic, upiec w niezbyt gorÄ?cym piekarniku, wyjÄ?Ä?, zdjÄ?Ä? papier. SporzÄ?dziÄ? nadzienie: PrzygotowaÄ? mocny napar z kawy (1/2 szklanki). Cukier przesiaÄ?. UtrzeÄ? waniliÄ?. Mas??o utrzeÄ? na pianÄ?, dodaÄ? cukier i ucieraÄ?, dodajÄ?c po trochu napar kawy; nadzienie podzieliÄ? na 3 czÄ???ci. Placki prze??o??yÄ? nadzieniem (2 razy), obr??wnaÄ?, omie??Ä? okruszyny; resztÄ? nadzienia posmarowaÄ? ca??Ä? powierzchniÄ? tortu, zsunÄ?Ä? go na talerz tortowy i przybraÄ?.
|