4 jaja
2 okrÄ?g??e wafle
40 dag cukru w mÄ?czce
30 dag mas??a
4 ??y??eczki wyborowego kakao
4 paczki herbatnik??w
12 dag orzech??w w??oskich
Lukier:
8-10 dag cukru mÄ?czki
1 bia??ko
sok z 1/2 cytryny i sk??rka
2 dag mas??a stopionego |
UtrzeÄ? jaja z cukrem na parze. Gdy spieniÄ? siÄ? i zgÄ?stniejÄ?, zdjÄ?Ä?. ZemleÄ? herbatniki i orzechy w maszynce do orzech??w. UtrzeÄ? mas??o na pienistÄ? masÄ?, dodaÄ? po trochu ubite jaja i kakao, rozetrzeÄ?, przy ko??cu dodaÄ? zmielone herbatniki. Dno tortownicy wy??o??yÄ? waflem, posypaÄ? tartymi orzechami (2 dag). Na to wy??o??yÄ? masÄ?, rozsmarowaÄ? jÄ?, posypaÄ? orzechami i przykryÄ? waflem, przy??o??yÄ? dnem tortownicy, nieco obciÄ???yÄ?, wynie??Ä? do ch??odnego miejsca do zakrzepniÄ?cia. PowierzchniÄ? posmarowaÄ? lukrem cytrynowym. SporzÄ?dziÄ? lukier: StopiÄ? mas??o, przesiaÄ? cukier. Do cukru w??o??yÄ? bia??ko i utrzeÄ? na pienistÄ? masÄ?, wlaÄ? sok z cytryny (do smaku), dodaÄ? stopione mas??o i sk??rkÄ?, i rozetrzeÄ?. Zaraz wylaÄ? na powierzchniÄ? tortu, rozsmarowaÄ?, bo szybko krzepnie.
|