5 ??????tek
16 dag cukru
5 bia??ek
8 dag mÄ?ki
Nadzienie:
15 dag m??odej gÄ?stej ??mietany
10 dag orzech??w w??oskich lub laskowych
5 dag cukru pudru z waniliÄ?
3 dag cukru pudru z waniliÄ? do posypania |
SporzÄ?dziÄ? i upiec roladÄ? jak podano w poprzednim przepisie. SporzÄ?dziÄ? nadzienie: orzechy przebraÄ?, zemleÄ?, laskowe przed zmieleniem zrumieniÄ? w piekarniku do z??otawego zabarwienia. ?šmietanÄ? (lub ??mietankÄ?) ubiÄ?; wymieszaÄ? z orzechami i cukrem. Gdy powierzchnia ciasta zrumieniona, lecz ciasto jest elastyczne i odchodzi od bok??w brytfanny, wy??o??yÄ? je na serwetkÄ?, zdjÄ?Ä? papier, ostudziÄ?, posmarowaÄ? nadzieniem, zwinÄ?Ä?. ZawinÄ?Ä? w serwetkÄ?. Gdy ciasto ostygnie, posypaÄ? cukrem z waniliÄ?, pokrajaÄ? sko??ne krÄ???ki, 1 cm grubo??ci, u??o??yÄ? w ca??o??Ä? dwoma rzÄ?dami na szklanym p????misku.
|