|
Kanapki na opiekanych grzankach (toastach)
|
Do przygotowania grzanek nale??y u??ywaÄ? bia??ego, ??wie??ego pieczywa, kt??re - pokrajane w plastry grubo??ci ok. 1 cm- opieka siÄ? z jednej lub obu stron w przeznaczonych do tego celu maszynkach elektrycznych (pieczywo pokrajane zbyt cienko i pieczywo czerstwe bardzo wysycha, skrÄ?ca siÄ? i przypala podczas przypiekania, dajÄ?c mniej smaczne, twarde grzanki). Na grzanki nadaje siÄ? najlepiej chleb lecytalowy, tzw. Lecital, kt??ry znajduje siÄ? w handlu w p????kilogramowych bochenkach. Ze spodu i bok??w bochenka nie trzeba usuwaÄ? sk??rki, jedynie ??ciÄ?Ä? z niego wierzch i oba ko??ce. Bochenek nale??y pokrajaÄ? na 18 kromek i opiec z jednej lub obu stron na z??oty kolor. Miejsca przypalone dajÄ? siÄ? ??atwo zeskrobaÄ? no??em. DzielÄ?c ka??dÄ? opieczonÄ? kromkÄ? w poprzek na po??owÄ? (przecinaÄ? nale??y jeszcze gorÄ?cÄ? kromkÄ?, gdy?? wystudzona bÄ?dzie siÄ? kruszy??a) otrzymuje siÄ? 36 kromek o wymiarach ok. 4,5 X 6 cm. Kromki mo??na smarowaÄ? mas??em dopiero po ich zupe??nym ostygniÄ?ciu (opiekane z jednej strony lepiej jest smarowaÄ? po stronie nie opieczonej). Kanapki na opiekanych grzankach przygotowuje siÄ? jak opisane wy??ej kanapki z pastami lub kanapki z dodatkiem past. Ilo??ci sk??adnik??w podane przy tamtych kanapkach na 8 sztuk wystarczÄ? do zrobienia 9-12 kanapek na grzankach. Kanapki na opiekanych grzankach podaje siÄ? tak, jak kanapki mieszane, uk??adajÄ?c je najlepiej rzÄ?dami wed??ug odmian (r??wnie?? w zestawieniu z kanapkami na kromkach ze zwyk??ego pieczywa) na tacach prostokÄ?tnych lub p????miskach, przybrane listkami sa??aty lub naciÄ? pietruszki.
|
|
|