?šwie??a bu??ka (40 dag)
10 dag mas??a
10 dag kie??basy (nie suchej)
10 dag kiszki pasztetowej
2-3 korniszony (og??rek kwaszony)
2 jaja
??y??ka musztardy
s??l
pieprz
kilka listk??w sa??aty (naci pietruszki) |
Sk??rkÄ? z bu??ki otrzeÄ? na tarce, oba ko??ce bu??ki odciÄ?Ä?, a z pozosta??ej cz????ci ??rodkowej, d??ugo??ci ok. 20 cm, usunÄ?Ä? miÄ???sz wykrawajÄ?c go no??em. Jaja ugotowane na twardo obraÄ?, oddzieliÄ? ??????tka od bia??ek. Kie??bas??, korniszony lub obrany ze sk??rki og??rek, bia??ka i 1/4 miÄ???szu wybranego z bu??ki posiekaÄ?. Mas??o utrzeÄ? z musztardÄ?, kiszkÄ? pasztetowÄ?, ??????tkami i posiekanym miÄ???szem bu??ki. RoztartÄ? masÄ? wymieszaÄ? z pozosta??ymi posiekanymi sk??adnikami, dodaÄ? pieprz, posoliÄ? i na??o??yÄ? do wydrÄ???onej bu??ki, do??Ä? silnie upychajÄ?c, aby masa dok??adnie wype??ni??a jej wnÄ?trze. ZawinÄ?Ä? w pergamin lub serwetÄ? i pozostawiÄ? w ch??odzie do zastygniÄ?cia. Przed podaniem pokrajaÄ? w poprzek na kanapki grubo??ci ok. 0,5 cm. PodawaÄ? na oddzielnej tacy lub p????misku, przybrane listkami sa??aty lub naci pietruszki.
|